Hoeveel belasting betaal je op verkoop van een huis?

Bij de verkoop van een woning komt heel wat kijken, ook op fiscaal vlak. Hoeveel belasting je betaalt op de verkoop van een huis is afhankelijk van de situatie en het type eigendom. In België kunnen er verschillende soorten belastingen van toepassing zijn. In deze blogpost leggen we helder uit met welke belastingen je rekening moet houden, en hoeveel je uiteindelijk overhoudt na verkoop van je huis.

Belastingen bij verkoop vastgoed

Wanneer je een woning verkoopt, denk je in eerste instantie aan de opbrengst. Je makelaar kan je helpen om je woning aan de beste prijs te verkopen. Maar vergeet ook de fiscale kant niet, zodat je geen onaangename verrassing te wachten staat. Er zijn namelijk situaties waarin je belasting moet betalen op de meerwaarde die je behaalt. Daarnaast blijft de onroerende voorheffing van toepassing zolang jij de eigenaar bent van het goed.

1. Onroerende voorheffing

De onroerende voorheffing is een jaarlijkse belasting op vastgoed die je betaalt zolang jij eigenaar bent van de woning. Bij verkoop kan de onroerende voorheffing pro rata verdeeld worden tussen koper en verkoper. Verkoop je je woning bijvoorbeeld in juli, dan betaal jij nog de onroerende voorheffing voor de eerste zes maanden van het jaar. Deze regeling wordt onderling afgesproken in de compromis en verkoopakte. De verantwoordelijke voor de betaling van deze belasting, blijft echter de verkoper.

2. Meerwaardebelasting verkoop huis

Bij de verkoop van een huis, dien je de meerwaardebelasting in het achterhoofd te houden. In sommige gevallen betaal je immers belasting op de meerwaarde bij verkoop van een woning. Dat is de winst die je maakt tussen de aankoopprijs en de verkoopprijs.

  • Verkoop binnen 5 jaar: Als je een woning verkoopt binnen vijf jaar na aankoop en het gaat om een niet-hoofdverblijfplaats, dan betaal je 16,5% belasting op de meerwaarde, plus gemeentebelastingen.
  • Verkoop binnen 8 jaar van een geërfd goed: Wanneer je een woning erft en verkoopt binnen acht jaar, geldt ook een meerwaardebelasting, tenzij je er zelf bent gaan wonen.
  • Hoofdverblijfplaats: Verkoop je je eigen woning waarin je effectief hebt gewoond, dan is de meerwaarde in de meeste gevallen belastingvrij, ongeacht hoe lang je eigenaar was.

De meerwaardebelasting wordt berekend op het verschil tussen de verkoopprijs en de aankoopprijs, eventueel geïndexeerd, verminderd met bepaalde kosten (zoals registratierechten en notariskosten).

Team Immokantoor Immo AccentA

Belasting verkopen tweede woning

Heb je een tweede verblijf of een woning die je verhuurt of zelden gebruikt? Dan zijn de fiscale regels strenger.

  • Wordt de woning binnen 5 jaar verkocht, dan betaal je 16,5% belasting op de meerwaarde, plus aanvullende gemeentebelastingen.
  • Is de verkoop na 5 jaar maar binnen 8 jaar, dan kan je in bepaalde gevallen nog steeds een belasting verschuldigd zijn. Neem contact op met je vastgoedkantoor of notaris om dit na te gaan.
  • Na 8 jaar geldt er meestal geen meerwaardebelasting meer, tenzij het om een professioneel goed gaat of er sprake is van speculatie.

Hou er rekening mee dat deze regeling alleen geldt voor particulieren. Wie verkoopt in het kader van een beroepsactiviteit of als projectontwikkelaar, valt onder andere regels.

Wat bij verkoop van een huis uit een erfenis?

Wanneer je een woning erft, moet je in eerste instantie erfbelasting betalen. De hoogte van deze belasting hangt af van de waarde van het goed en de graad van verwantschap tussen jou en de overledene.

Beslis je om het geërfde huis te verkopen? Dan is er mogelijks ook een meerwaardebelasting verschuldigd als je de woning verkoopt binnen acht jaar na het overlijden. Woonde je zelf in de woning na de erfenis, dan kan je vrijgesteld zijn van deze belasting. Ook hier is timing en gebruik dus van groot belang.

Conclusie: Hoeveel geld hou ik over na verkoop van een huis?

Hoeveel belasting je betaalt op de verkoop van een huis en wat je m.a.w. overhoudt hangt af van:

  • Of het je hoofdverblijfplaats is of niet
  • Hoe lang je eigenaar bent geweest
  • Of je het goed hebt geërfd
  • Eventuele kosten zoals makelaarscommissie, notariskosten en opfrissingswerken

In het gunstigste geval is de verkoop belastingvrij (bijvoorbeeld bij verkoop van je hoofdverblijfplaats na jaren bewoning). In andere situaties moet je rekening houden met erfbelasting en een meerwaardebelasting die tot 16,5% bedraagt.

Je woning verkopen via Immo Accenta

Overweeg je om je woning te verkopen en wil je zeker zijn van een correcte prijs en een vlot verkoopproces? Immo AccentA helpt je graag verder. Met een grondige kennis van de lokale vastgoedmarkt, zorgen wij voor een professionele begeleiding van A tot Z. We geven je advies over de beste verkoopstrategie, zorgen voor een transparante communicatie en begeleiden je ook bij alle administratieve en fiscale verplichtingen.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek!

Vraag jouw gratis waardebepaling

GEVARIEERD AANBOD
PERSOONLIJKE AANPAK
FLEXIBILITEIT
DYNAMISCH TEAM
Gratis Waardebepaling